Jak zrobić białą kiełbasę?

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Składniki:

- 3 kg łopatki lub karkówki,

- 2 kg chudego surowego boczku,

- 1 główka czosnku,

- 2 jajka całe,

- 2 szklanki wody,

- majeranek (warto przygotować 250g i jeszcze mieć zapas)

- sól,

- pieprz,

- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,

- jelita wieprzowe (na flaki)

 

Flaki przemywamy ciepła wodą pozbywając się konserwującej je soli. Sprawdzamy czy są całe i w miarę równe. Odstawiamy.

Mięso mielimy w maszynce do mięsa. Najlepiej połowę używając dużego a połowę drobnego sita. Przełożyć do miski i dodać 2 jajka, 2 szklanki wody, sól, pieprz, majeranek (na początek 3 szklanki), gałkę muszkatołową, zmiażdżony czosnek (na początek 6 ząbków).

Rozpoczynamy wyrabianie masy. (Pamiętajmy by myjąc ręce nie używać perfumowanych mydeł i zdjąć biżuterię.) Mieszanie składników musi trwać co najmniej 40 min. Dobrze wyrobiona masa powinna utrzymać się przylepiona do spodu otwartej dłoni. Gdy masa jest zbyt gęsta, dodajemy wody. Sprawdzamy smak. Pamiętajmy, że biała kiełbasa w procesie parzenia traci smak – należy więc doprawiać mocniej. Jeśli nie zamierzamy korzystać z flaków a przechowywać ja w słoikach nie musimy tak mocno doprawiać. W razie wątpliwości co do przypraw najlepiej przygotować jedną sztukę i zaparzyć. Wówczas po konsumpcji przekonamy się jakich składników zabrakło. Drobna uwaga (zwłaszcza do mężczyzn) przed przyprawieniem nie konsumujemy trunków - również piwa, jak również nie spożywamy potraw mogących zmienić nasze wyczucie smaku.

Wyrobiona kiełbasą napełniamy flak korzystając z odpowiedniej przystawki maszynki do mięsa. Porcjujemy w zgrabne kiełbaski i zamrażamy. Niesparzona kiełbasa, nawet zamrożona nie może, być przechowywana dłużej niż 3 tygodnie. Aby ten czas przedłużyć należy kiełbasę sparzyć i w tej postaci przechowywać w zamrażalniku.

Na koniec mała prośba – nie bądźcie kulinarnymi barbarzyńcami- biała kiełbasę parzy się 30 min a nie gotuje!